kadra
- Dyrektor mgr Katarzyna Surma
- Grupa MALEŃSTWA
- Grupa SÓWKI
- Grupa TYGRYSKI
- Grupa PUCHATKI
- Grupa HAFALUMPY
- Grupa KRÓLIKI
- Grupa KANGURKI
kontakt
Jadłospis
Poniedziałek
|
Śniadanie | II śniadanie: |
Obiad | ||
Podwieczorek | ||
Wtorek
|
Śniadanie | II śniadanie: |
Obiad | ||
Podwieczorek | ||
Środa
|
Śniadanie | II śniadanie: |
Obiad | ||
Podwieczorek | ||
Czwartek
|
Śniadanie | II śniadanie: |
Obiad | ||
Podwieczorek | ||
Piątek
|
Śniadanie | II śniadanie: |
Obiad | ||
Podwieczorek |
Jadłospis sporządzono na podstawie załącznika nr 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, cynamon, goździki, sól o obniżonej zawartości sodu, świeże zioła. Wywary do zup są przygotowywane na mięsie z kurczaka. Cukier jest ograniczony, zastępowany miodem naturalnym.
W jadłospisie wyróżnione są produkty powodujące alergie i nietolerancje pokarmowe zgodnie z zarządzeniem UE nr.1169/2011 załącznik z dn.25 października 2016 roku, w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zgodnie z informacjami od producentów i dostawców użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Lista produktów powodujących alergię i nietolerancję:
- seler
- gluten
- skorupiaki
- jaja
- ryby
- łubin
- mleko i jego przetwory
- mięczaki, małże,
- gorczyca, musztarda
- orzechy
- sezam
- soja
- dwutlenek siarki
- cytrusy